Struinpad  

   

Luchtfoto's  

   

Boek:Oorlogsherinneringen  

   

Schoolfoto's  

   

Vagevuur

Het Vagevuur

vagevuur

Dicht bij "De Hel" ligt ook in Milsbeek "Het Vagevuur". Het ligt aan de voet van de Helsenberg. De oude keuterij, die de naam "Het Vagevuur" droeg wordt op deze kort voor 1940 daterende foto, schilderachtig in beeld gebracht.

Alleen de bovenop de Helsenberg net tevoren gebouwde nieuwe moderne woning, verstoort enigszins dit schitterende plaatje. De bouwer van de woning op de berg, was een zekere Neuhaus, die in Nijmegen een boekhoudkantoor had. Bij de hel en het vagevuur moet een hemel liggen, moet hij gedacht hebben. Hij noemde het huis wellicht daarom, maar misschien ook wel vanwege de mooie bouwplaats en het schitterende uitzicht "Het Hemeltje". In tegenstelling tot de hel en het vagevuur is dit geen van oudsher hier voorkomende naam. Het echte hemeltje ligt niet in Milsbeek maar in Groesbeek.

"Het Vagevuur" moet in de vorige eeuw in bezit zijn geweest van Wim Wellens. Deze was getrouwd met Trui ten Haaf, een zuster van Hannes ten Haaf van "De Hel". Hij moet naar Middelaar zijn vertrokken.

"Het Vagevuur" werd toen gekocht door de familie De Bruin. Kareltje, de vader van Köbus en Nel de Bruin werd ook wel Kareltje van de Helsenberg genoemd. Ook in Milsbeek functioneerde "Het Vagevuur" wat in combinatie met "De Hel". Kareltje en later Köbus de Bruin moeten vroeger nogal wat meegewerkt hebben op "De Hel" en op "Het Vagevuur" werd weer gebruik gemaakt van het paard en de machines van "De Hel". Dit werd wel samenspannen genoemd. "Het Vagevuur" was overigens maar een kleine keuterij, waarvan de bewoners het bij tegenslag, zoals bv. een droge zomer, erg moeilijk hadden.

Het boerderijtje was, zoals te zien is, helemaal wit gepleisterd en "d'n hof' lag voor het huis langs de Langstraat. Tussen de Helsenberg en het huis lag nog een koenselberg. Met een koens werd hier strooisel gewonnen voor het vee.

Het huis is in de oorlog verwoest en Nel de Bruin woont nog in het boerderijtje dat toen — in het kader van de wederopbouw — nieuw werd gebouwd.

   
Excursie stichting cultuurbehoudmilsbeek 6 en 13 o...04 nov 2018

58 personen hadden zich aangemeld voor de jaarlijkse excursie voor vrienden, vriendinnen, vrijwilligers en hun partner/introducé. Omdat we niet allen tegelijk [ ... ]

Lees meer...
Boek "oorlogsherinneringen" hoofdstuk 44 Het Engel...24 okt 2018

 Index
Hoofdstuk 44 - Boek "Oorlogsherinneringen" Het Engelse kerkhof(War Cemetery) in Milsbeek Door : Gerrie Franken De Britse begraafplaats in [ ... ]

Lees meer...
Heropening Struinpad gedeelte Gebrandekamp28 juni 2018Heropening Struinpad gedeelte Gebrandekamp

Struinpad weer open

Het struinpad op de Gebrande Kamp is gedurende langere tijd afgesloten geweest. Door werkzaamheden van Rijkswaterstaat moest de route [ ... ]

Lees meer...
Beleidsplan04 apr 2018

Beleidsplan 2018 Algemeen / Visie:
De stichting vindt cultuurbehoud belangrijk voor de identiteit van de gemeenschap en haar vrienden, vriendinnen en vrijwilligers. [ ... ]

Lees meer...
Jaarverslag04 apr 2018

JAARVERSLAG 2017 Algemeen
In 2017 bestond het bestuur uit:
Ton Frenken: voorzitter, Toos de Gier-Arends: secretaris, Willeke de Haas-Theunissen: penningmeester.
Bestuursleden:
Nelly [ ... ]

Lees meer...
Andere artikelen
   
© Powered & Hosting by : YonVie.nl