Struinpad  

   

Luchtfoto's  

   

Boek:Oorlogsherinneringen  

   

Schoolfoto's  

   

Dekkers Nad

Dekkers Nad

dekkers nad

Dit door Jan Koenen getekende kleine huisje moet gestaan hebben tussen het kerkhof en de Langstraat.

Voor 1929 werd het bewoond door Piet Karro (Giebels). Daarna werd Dekkers Nad (Nadus Robben) eigenaar van het keuterijtje. Voor die tijd had hij aan de Teelebeekstraat gewoond. De vrouw die op de tekening de geit aan het melken is, moet "Nad zien Mina" zijn.

Nad oefende het dakdekkersvak uit. De oude woningen in deze streek, gebouwd voor 1900 hadden nagenoeg allemaal een dak dat half gedekt was met stro. In een enkel geval was dit riet. In de praktijk betekende dit dat er nogal wat onderhoud nodig was en dus ook behoefte aan dakdekkers, zoals Nad er een was. Vooral vanwege het brandgevaar en de eisen die de brandverzekering stelde, raakten de daken van stro en riet in de eerste helft van deze eeuw uit de gratie en werden de daken van nieuwe huizen geheel gedekt met pannen. Voor en na werd de bestaande dakbedekking van de oude woningen ook vervangen.

Nad was een populaire dorpsfiguur. Werken beschouwde hij als een noodzakelijk kwaad en hij liet zich dan ook graag verleiden tot een praatje als hij aan het werk was. Hij stopte dan zijn pijp en als de pijp op wasmoet hij gezegd hebben, "de piep is op en ik ben ok op; ik schei d'r mit uut".

Toen hij wat ouder was en nog wel eens voor reparatiewerkzaamheden werd gevraagd, moet steevast het antwoord zijn geweest: "ik goi d'r nie mèr op en Mina wil 't ok nie mèr Nebbe".

Nadat Nad en Mina overleden waren heeft tot 1942 de weduwe Pik nog een tijdje het huis bewoond. In 1946 is het afgebroken.

Bij het huisje hoorde de strook grond die tussen het kerkhof en de Langstraat ligt en enigszins met een ronding tot aan de Kerkstraat loopt. Deze strook werd in het Milsbeekse de Piksingel genoemd. In 1950 zijn daar, enigszins verheven boven de Langstraat, een 8-tal gemeentewoningen gebouwd.

   
Excursie stichting cultuurbehoudmilsbeek 6 en 13 o...04 nov 2018

58 personen hadden zich aangemeld voor de jaarlijkse excursie voor vrienden, vriendinnen, vrijwilligers en hun partner/introducé. Omdat we niet allen tegelijk [ ... ]

Lees meer...
Boek "oorlogsherinneringen" hoofdstuk 44 Het Engel...24 okt 2018

 Index
Hoofdstuk 44 - Boek "Oorlogsherinneringen" Het Engelse kerkhof(War Cemetery) in Milsbeek Door : Gerrie Franken De Britse begraafplaats in [ ... ]

Lees meer...
Heropening Struinpad gedeelte Gebrandekamp28 juni 2018Heropening Struinpad gedeelte Gebrandekamp

Struinpad weer open

Het struinpad op de Gebrande Kamp is gedurende langere tijd afgesloten geweest. Door werkzaamheden van Rijkswaterstaat moest de route [ ... ]

Lees meer...
Beleidsplan04 apr 2018

Beleidsplan 2018 Algemeen / Visie:
De stichting vindt cultuurbehoud belangrijk voor de identiteit van de gemeenschap en haar vrienden, vriendinnen en vrijwilligers. [ ... ]

Lees meer...
Jaarverslag04 apr 2018

JAARVERSLAG 2017 Algemeen
In 2017 bestond het bestuur uit:
Ton Frenken: voorzitter, Toos de Gier-Arends: secretaris, Willeke de Haas-Theunissen: penningmeester.
Bestuursleden:
Nelly [ ... ]

Lees meer...
Andere artikelen
   
© Powered & Hosting by : YonVie.nl