Struinpad  

   

Luchtfoto's  

   

Boek:Oorlogsherinneringen  

   

Schoolfoto's  

   

De vijvers

De vijvers

de vijvers

Ook tot de lusthof van de St. Jansberg behoorden de 3 vijvers. In Milsbeek is deze plaats ook wel bekend als "De Bergse Put". Het is nu nog een plekje, waar je niet omheen kunt als je de rust en de schoonheid van de St. Jansberg opzoekt.

Zoals de vijvers er nu bijliggen zou je bijna denken dat moeder natuur hier een meesterwerkje heeft verricht. Toch is het niet moeder natuur alleen geweest. Het zijn mensenhanden geweest die de vijvers hebben aangelegd.

In "Wandelingen door Nederland" van 1882 wordt geschreven: "Tot voor weinige jaren waren deze fraaie smaakvolle vijvers onooglijke poelen, maar thans behoren zij tot de uitnemendste sieraden van het goed". Er staat een tekening in afgedrukt waarop de tweeledige waterval is te zien met aan beide zijden een leeuw, die de wacht houdt. Het is een tekening van het kunstwerk tussen de bovenste en de middelste vijver. Deze leeuwen zijn ook te onderscheiden op de foto, die hierboven is afgedrukt en van eind vorige eeuw moet dateren. Zoals te zien spoten de leeuwen water boven op de waterval en werd het kunstwerk verder afgewerkt met enkele andere fonteinen.

Ook middden in de vijver spoot het water omhoog uit een fontein en met het roeibootje kon, in een sprookjesachtige omgeving, rond de fontein gedobberd worden. Het bootje werd ook gebruikt om te vissen want de middelste vijver was de visvijver. De thans nog levende kleinkinderen van baron Van Verschuer hebben het kunstwerk, zoals het op de foto te zien is, nooit meer in werking gezien.

Wel hebben ze nog een latere uitvoering gekend, waarbij het water van het onderste plateau naar beneden kwam. Daarboven was een overdekte zitgelegenheid aanwezig. De leeuwen hebben hier nog tot aan de oorlog de wacht gehouden. De oorlog heeft ook hier zijn sloopwerk gedaan: er zijn nog slechts wat restanten van de funderingen en de muurtjes te zien.

   
Heropening Struinpad gedeelte Gebrandekamp28 juni 2018Heropening Struinpad gedeelte Gebrandekamp

Struinpad weer open

Het struinpad op de Gebrande Kamp is gedurende langere tijd afgesloten geweest. Door werkzaamheden van Rijkswaterstaat moest de route [ ... ]

Lees meer...
Beleidsplan04 apr 2018

Beleidsplan 2018 Algemeen / Visie:
De stichting vindt cultuurbehoud belangrijk voor de identiteit van de gemeenschap en haar vrienden, vriendinnen en vrijwilligers. [ ... ]

Lees meer...
Jaarverslag04 apr 2018

JAARVERSLAG 2017 Algemeen
In 2017 bestond het bestuur uit:
Ton Frenken: voorzitter, Toos de Gier-Arends: secretaris, Willeke de Haas-Theunissen: penningmeester.
Bestuursleden:
Nelly [ ... ]

Lees meer...
Jaarverslag04 apr 2018

JAARVERSLAG 2017 Algemeen
In 2017 bestond het bestuur uit:
Ton Frenken: voorzitter, Toos de Gier-Arends: secretaris, Willeke de Haas-Theunissen: penningmeester.
Bestuursleden:
Nelly [ ... ]

Lees meer...
Stichting Cultuurbehoud Milsbeek zoekt een assiste...31 jan 2018

De werkzaamheden bestaan uit het actualiseren van en onderhoudswerkzaamheden aan de website www.cultuurbehoudmilsbeek.nl De assistent(e) werkt zelfstandig [ ... ]

Lees meer...
Andere artikelen
   
© Powered & Hosting by : YonVie.nl