Struinpad  

   

Luchtfoto's  

   

Boek:Oorlogsherinneringen  

   

Schoolfoto's  

   

Boerderij Franken

De boerderij van Franken

boederij franken

Deze uit 1954 daterende luchtfoto laat de toenmalige boerderij van Jan Franken zien op de hoek van de Driekronenstraat en de Kroefsestraat nabij de "Bèkse Brug". De boerderij is in 1901 door Hannes Franken gebouwd. Hannes was een zoon van Johann Franken, die indertijd op de boerderij woonde aan de Onderkant tegenover de Oudedijk (thans Driessen).

Hannes trouwde in 1900 met zijn buurmeisje Stien Bastiaans. Na ongeveer een jaar bij zijn schoonouders ingewoond te hebben, bouwde hij een nieuwe boerderij op een perceel grond van 10 morgen (ongeveer 3 ha.) dat bij de boerderij van zijn ouders had gehoord en op de kadasterkaart als "Het Rood Land" wordt aangeduid.

De boerderij werd nog in oude stijl gebouwd. Het bedrijfsgedeelte en het erf waren functioneel naar de weg gericht en de voorgevel naar het zuid-oosten. Een paar leilinden dienden als zonwering en de groente- en de fruittuin completeerden de boerderij. Een stro- of rietendak was overigens net geen mode meer. Wel lagen er uiteraard aanvankelijk nog blauwe oud-hollandse pannen op. Ze werden later vervangen door de meer degelijke, maar minder fraai ogende mulderpannen.

Het gezin van Hannes Franken telde 9 kinderen. De Frankens die in Milsbeek wonen zijn allen nazaten van Hannes. Drie van de kinderen, de zoons Grad, Huub en Christ kwamen kort na de oorlog bij een ongeluk met een landmijn om te leven. Zoon Jan volgde zijn vader op de boerderij op.

Na de oorlog werden zoals bij alle boerderijen de cirkelvormige silo's gebouwd, die op het erf zichtbaar zijn. Ze zaten ongeveer 11 meter diep in de grond en een halve meter er boven en werden gebruikt om kuilvoer voor het vee te maken.

In de schuren op de hoek werd na de oorlog nog een tijdlang een kunstmest- en meelhandel uitgeoefend.

Jan Franken junior, die het bedrijf weer had overgenomen van zijn vader, verkocht de boerderij in 1974 aan Frans Kerkhoff, die er een architectenbureau vestigde en het uiterlijk grondig veranderde. 


 

terug

   
Heropening Struinpad gedeelte Gebrandekamp28 juni 2018Heropening Struinpad gedeelte Gebrandekamp

Struinpad weer open

Het struinpad op de Gebrande Kamp is gedurende langere tijd afgesloten geweest. Door werkzaamheden van Rijkswaterstaat moest de route [ ... ]

Lees meer...
Beleidsplan04 apr 2018

Beleidsplan 2018 Algemeen / Visie:
De stichting vindt cultuurbehoud belangrijk voor de identiteit van de gemeenschap en haar vrienden, vriendinnen en vrijwilligers. [ ... ]

Lees meer...
Jaarverslag04 apr 2018

JAARVERSLAG 2017 Algemeen
In 2017 bestond het bestuur uit:
Ton Frenken: voorzitter, Toos de Gier-Arends: secretaris, Willeke de Haas-Theunissen: penningmeester.
Bestuursleden:
Nelly [ ... ]

Lees meer...
Jaarverslag04 apr 2018

JAARVERSLAG 2017 Algemeen
In 2017 bestond het bestuur uit:
Ton Frenken: voorzitter, Toos de Gier-Arends: secretaris, Willeke de Haas-Theunissen: penningmeester.
Bestuursleden:
Nelly [ ... ]

Lees meer...
Stichting Cultuurbehoud Milsbeek zoekt een assiste...31 jan 2018

De werkzaamheden bestaan uit het actualiseren van en onderhoudswerkzaamheden aan de website www.cultuurbehoudmilsbeek.nl De assistent(e) werkt zelfstandig [ ... ]

Lees meer...
Andere artikelen
   
© Powered & Hosting by : YonVie.nl