58 personen hadden zich aangemeld voor de jaarlijkse excursie voor vrienden, vriendinnen, vrijwilligers en hun partner/introducé. Omdat we niet allen tegelijk in het Smederijmuseum ‘De Smees’ terecht konden, werden de deelnemers opgesplitst in 3 groepen. Een groep op 6 oktober en twee groepen op 13 oktober. De excursies die de stichting organiseert hebben altijd betrekking op cultuur en historie. Vandaar dit bezoek aan de in ere gestelde smederij.

Het pand dateert uit het begin van de vorige eeuw. De plaats waar decennia-lang paarden werden beslagen met nieuwe hoeven en ontelbare andere smeedklussen werden uitgevoerd.
Marije en Theodoor Peters hebben ervoor gezorgd dat de smederij aan de Kleefseweg, na 32 jaar leegstand, in ere werd hersteld. Maandenlang hebben ze intensief aan de restauratieklus gewerkt.

Bij binnenkomst rook je het smidsvuur, een specifieke geur die je heel sterk aan vroeger deed denken. Want in bijna elk dorp was wel een smidse! In het museum bruist het van cultuur en historie. Zelfs de Hertogin van Kleef deed haar intrede en liet iets na. Een compliment aan Marije en Theodoor; je kon zien dat ze veel gedaan hebben om het museum zo compleet mogelijk te maken. Zelfs het smidsvuur brandde. 

“Het had niks gescheeld of het gebouw was verdwenen, gesloopt’’, zie Theodoor Peters tijdens de rondleiding. “Het dak was helemaal rot en moest hoognodig vervangen worden. Wij mochten het pand kopen om het op te knappen. De smederij is altijd in het bezit van mijn familie geweest. Twee ooms hebben er lang gewerkt. Buren wilden het pand ook kopen, om het te slopen en een nieuwe garage te bouwen. Een oom van ons wilde heel graag dat wij hier aan de slag gingen.’’

 

En dat gebeurde. De smederij heeft inmiddels nieuwe binnenmuren, het dak is vernieuwd en er zit een nieuwe zoldervloer in. Theodoor: “De smidse zat er nog in. Ook een grote machine om metalen banden voor karrenwielen te buigen en een grote boormachine stonden er nog. Samen met Marije heb ik veel oud smeedgereedschap opgekocht. Dat was allemaal weg.’’  

Theodoor maakt alles zelf. Op de plek waar vroeger de paarden werden vastgezet als ze nieuwe hoeven kregen, heeft hij een trap getimmerd en ook heeft hij een toilet in de stijl van die tijd gebouwd.  

Theodoor: “Iedereen vindt het geweldig dat wij de smederij in ere hebben hersteld. Mensen komen spullen brengen die met het gebouw te maken hebben. Of ze komen verhalen vertellen. Het is hier een ontmoetingsplaats aan het worden. Net zoals toen het vroeger een smederij was.’’

Op de zolderruimte van de smederij is een expositieruimte (met kunst door Theodoor vervaardigd) annex ontmoetingsplek gerealiseerd. Daar hebben we koffie/thee gedronken met een heerlijk stuk gebak met een Duits tintje.

Wij waren blij verrast door de hartelijke ontvangst en enthousiaste uitleg van Theodoor, doorspek met humor en leuke anekdotes. Een aanrader om dit smederijmuseum eens te bezichtigen. Wij hebben in ieder geval genoten!

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl