76 vrienden van de stichting hadden zich aangemeld voor de excursie naar het museum van bakker Harrie Arts op 11 oktober jl. Een record aantal deelnemers. Deze konden niet allemaal tegelijk mee. Althans niet in het museum! Na overleg werd een tweede datum afgesproken: 18 oktober. Beide keren werden we hartelijk ontvangen door bakker Harrie en kregen we koffie of thee aangeboden met verschillende soorten gebak erbij. Die we allemaal moesten proeven, want, “het zijn maar kleine stukjes”, zei Harrie. Tijdens dit gezellig samenzijn hield hij zijn verhaal, doorspekt met leuke anekdotes.
Sinds bakker Harrie Arts te Ottersum in de bakkerij een stapje terug heeft gedaan heeft hij zich volledig gestort op zijn grote passie: het bakkerij Museum. Hier heeft hij een uitgebreide verzameling van bakkerijmachines en gereedschappen verzameld. Maar er is ook een compleet ingerichte oude winkel en bakkerij. Graag laat hij dit alles zien en vertelt er smeuïg en enthousiast over.
Arts Bakkers bakt ze bruin al meer dan 60 jaar.
De grondlegger van de bakkerij was wijlen Thei Arts, de vader van Harrie, die in 1945 de bakkerij van Sjef Heldens huurde met wie hij compagnon werd. Thei ventte het brood met paard en kar tot aan Plasmolen toe, terwijl zijn vrouw Bets in Ven-Zelderheide handel dreef. Na de verkoop van de bakkerij en Sjef Heldens verhuizing naar het huidige Heldro-IJs bedrijf in 1950, streken Thei en Bets neer aan de Ottersumse St. Janstraat. Hier zijn de bakkerij en winkel nu nog gevestigd. De modernisering ging ook aan Bakkerij Arts niet voorbij. Paard en kar en transportfiets maakten plaats voor de elektro-kar, waarmee jarenlang de bestellingen werden rondgebracht.
Harrie trad in vaders voetsporen en leerde het bakkersvak gedurende 3 jaren op “LTS de Hamert” te Wellerlooi. Op 15-jarige leeftijd kwam Harrie thuis in dienst en werd 6 jaar later medefirmant van vader Thei. Samen streden Thei en Harrie jarenlang met succes in vakwedstrijden om de Limburgse en Nederlandse kampioenschappen. Vader en zoon legden samen beslag op 8 Limburgse en 6 Nederlandse titels. Dit heeft geleid in een assortiment van meer dan 150 soorten brood en banket. De naam wordt dan ook “Kwaliteits Bakkerij Arts”
In 1980 deden Thei en Bets een stapje terug en runnen Harrie en zijn vrouw Ine de zaak zelfstandig. In 1982 werd een nieuwe bakkerij in gebruik genomen. Het familie bedrijf groeit uit tot een groot kleinbedrijf met Harrie en Ine als echte gezichten van de zaak.
Daarnaast openden Harrie en Ine 2 filialen in Gennep: in Winkelcentrum de Duivenakker (1986) en in de Clarenshof aan de Zandstraat (1994). Sinds 2002 leveren ze in Nijmegen bij bakkerij “de Korenschoof” aan de Steenbokstraat in Nijmegen dagelijks het gehele assortiment brood en banket.
Anno 2009 is de derde generatie Arts actief in de bakkerij. In 1996 treed Sjoerd Arts toe tot het bedrijf als Vennoot. Een jaar later komt zijn partner Mieke Schmitz ook bij het bedrijf.
Ook Jop Arts ( jongste zoon van Ine en Harrie) sluit zich aan bij het team. Het bedrijf heeft nu meer dan 35 medewerkers in de productie en verkoop. Harrie en Ine nemen met een gerust hart wat meer afstand van het bedrijf. Een nieuwe huisstijl wordt eind 2008 gepresenteerd met de naam: Arts Bakkers van Hier.  
Na deze uitleg konden we (in 2 groepen) het museum en de chocoladeafdeling gaan bezichtigen en verkennen. Wat een verrassing…zoveel te zien…we keken onze ogen uit! En ook hier kwam Harrie ons verrassen met zijn verhalen… als we hem niet gestopt hadden dan was hij nu nog aan het woord!

 

Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbIMG 0563Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbP1050312Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbP1050328Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbP1050337Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbP1050344Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbP1050353Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbP1050378Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbP1050403Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbP1050408Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1856Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1881Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1882Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1883Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1891Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1895Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1902Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1908Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1909Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1919Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1930Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1938Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1950Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1955Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1977Excursie naar Bakkerij Museum Arts Ottersum TabbSAM 1979

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl