Een stralend herfstzonnetje lachte ons toe op die eerste herfstdag, 22 september 2012. Met 38 ‘vrienden en vrijwilligers van de Stichting Cultuurbehoud Milsbeek’, die zich verzameld hadden bij het Trefpunt, togen we richting Langenboom voor een excursie naar het Museum voor Nostalgie en Techniek.

Daar aangekomen werden we verwelkomd door de verzamelaar in hoogsteigen persoon, Wim van Schayik. We kregen koffie of thee aangereikt door zijn echtgenote of zoals hij zei: mijn ‘meisje’ (zijn steun en toeverlaat). Met leuke kwinkslagen en aan de hand van een glas-in-lood raam gaf ‘Wim de Smid’ uitleg over zijn familie, de geschiedenis en totstandkoming van het museum.

Hij begon op jonge leeftijd (net als velen van ons) met het verzamelen van postzegels, sigarenbandjes, speldjes, luciferdoosjes etc. Maar deze verzameling liep uit de hand. Het bleef niet bij het voornoemde. Er kwam steeds meer bij, met name tractoren (van over de hele wereld) en landbouwmachines. Naarmate hij ouder werd, werd het een unieke collectie van antieke (hand)gereedschappen, huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en stationaire motoren! Hij moest ruimte erbij hebben om alles te herbergen en uit te stallen. Eerst in eigen beheer, maar sinds enkele jaren is de hele collectie ondergebracht in een Stichting. Want Wim wil graag dat alles, zijn levenswerk, over vierhonderd jaar nog te zien zal zijn. Dus een museum voor de eeuwigheid. Zijn kinderen en kleinkinderen heeft hij ook enthousiast gemaakt. Ook zijn er 15 vrijwilligers in de weer om de ingebrachte spullen te sorteren, op te knappen, reviseren, rubriceren etc.
Heel de wereld reist Wim van Schayik af om datgene te ontdekken en te bemachtigen wat in het Museum nog ontbreekt. Ook krijgt hij nog steeds spullen binnen, die hij niet heeft in zijn verzamelingen. Zo kreeg hij laatst een strijkbout aangeboden, dat volgens zeggen aan Eva Braun – de vrouw Hitler – zou hebben toebehoord, want het hakenkruis stond erin gegraveerd!

Na de levendige uitleg werden we in twee groepen verdeeld en gingen we ‘De Verzamelingen van Wim van Schayik’ bewonderen, maar niet nadat we nadrukkelijk gewaarschuwd werden om alleen maar met onze ogen te kijken. En dat deden de meesten van ons ook, we keken onze ogen …. uit!! Het was echt ‘bewonderen’, we kwamen ogen te kort, er was zoveel moois te zien. Een verzameling om niet te vergeten hoe men vroeger leefde, woonde en werkte. Erg leuk en herkenbaar voor onze groep. Zo heeft het museum een prachtige collectie complete winkels en interieurs van bedrijven. Naast de bakkerij, kapperszaak en apotheek is er ook een schooltje opgezet. Je kunt er zien hoe een huisslager, tandarts, klompenmaker, loodgieter, schoenmaker, smid, fietsenmaker en timmerman met zijn gereedschap te werk ging, te veel om op te noemen. Een keur aan tractoren, tuin- en landbouwgereedschap, radio’s, stofzuigers, naaimachines, serviesgoed, kachels, benzinepompen, wasmachines, klokken, speelgoed … en religieuze zaken. De werkende miniatuurkermis gaf ons heel even onze jeugd terug.
De tijd ging veel te snel, de rondleiding had nog wel wat langer mogen duren. Dit mede door het enthousiasme van de gidsen en hun boeiende uitleg. Na afloop werden veel ‘jeugdherinneringen’ opgehaald onder het genot van een drankje. Drie spreekwoorden passen helemaal op deze excursie:
“Ogen als schoteltjes”, “Grote ogen opzetten”, “Je ogen goed de kost geven”. Dus als je van oude spullen en techniek houdt, is een bezoek aan het ‘Museum voor Nostalgie en Techniek’ zeker de moeite waard! Velen waren dan ook van menig dat ze eigenlijk nog een keer terug moesten…

Nelly Keukens

scbm excursie 22 9 2012 DSCF1265scbm excursie 22 9 2012 SL388460scbm excursie 22 9 2012 SL388461scbm excursie 22 9 2012 SL388462scbm excursie 22 9 2012 SL388469scbm excursie 22 9 2012 SL388470scbm excursie 22 9 2012 SL388472scbm excursie 22 9 2012 SL388482scbm excursie 22 9 2012 SL388483scbm excursie 22 9 2012 SL388494scbm excursie 22 9 2012 SL388519

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl