Op de zonovergoten zaterdagmiddag 21 september gaan 30 vrienden en vrijwilligers op de fiets of anderszins naar Imkerij Immenhof in Heumen. Vanaf de Rijksweg heb je niet in de gaten dat achter de vlaggenstokken en het bord 'terras open' een prachtig natuurrijk gebied ligt met een imkerij, bloeirijke tuinen, een terras, een ontvangstruimte, een winkel en sinds kort ook een B&B.
We worden hartelijk ontvangen door imker Marcel Hallmans. Samen met zijn vrouw Gonnie, zoon Jaimy en schoondochter Wieneke runt hij het 1,5 ha grote natuurgebied waar de honingbij wordt geteeld en geselecteerd. Al vanaf 1980 zorgen de bijen op Immenhof voor honing van hoge kwaliteit, waarvoor honing uit natuurgebieden de basis is. Op o.a. de Mookerheide staan de bijenkasten het hele jaar rond en helpen de bijen bij het bestuiven van de wilde planten en beschermen zij o.a. dassenburchten en mierennesten tegen overmatig bezoek door wandelaars.
Imkerij Immenhof teelt en vermeerdert bijen van een bepaald ras. Hiervoor heeft zij een licentie voor Nederland. Zo wordt productief, zachtaardig en ziekten resistent teeltmateriaal verkregen.
Marcel vertelt over 'de bloemetjes en de bijtjes', het telen van nieuwe koninginnen, het splitsen van werkvolken, de soorten honingen en de heilzame stoffen die honing bevat. Marcel raakt er niet over uitgepraat. Honing bevat sporenelementen, enzymen, mineralen, vitaminen en aminozuren en biedt o.a. de volgende gezondheidsvoordelen:
- verbetert de weerstand;
- verlicht hooikoorts en seizoensgebonden allergieën;
- kalmeert de zenuwen;
- werkt stimulerend op het zenuwstelsel en de bloedsomloop;
- helpt bij ontstekingen in maag en darmen, vermindert diarree;
- voorkomt de groei van bacteriën en schimmels.
Ook krijgen wij een waarschuwing van de imker: "Honing in hete thee of hete melk is uit den boze! Bij een temperatuur boven 40°C verdwijnt de heilzame werking." Iedereen kijkt elkaar stomverbaasd aan en het geroezemoes in de zaal zwelt aan, want men drinkt hete honingthee bij verkoudheid en hete honingmelk voor het slapengaan…
Tevens spreekt Marcel zijn zorg uit over de afname van het aantal bijen. Door verstedelijking zijn er steeds minder planten en bloemen, door giftige bestrijdingsmiddelen wordt de honingbij ziek en worden gewassen niet meer bestoven en door de toenemende hitte wordt overleven steeds moeilijker.
Na de inleiding lopen we door de bloemrijke tuinen (o.a. Balinese tuin), bezoeken we de bijenkasten, aanschouwen we de honingraten en mogen we de werkbijen aaien. "In principe steken bijen niet, tenzij ze in nood zijn", aldus Marcel. "En als je een bijenvolk in een boom of onder het afdak ziet hangen, hoef je niet bang te zijn."
Na dit alles is er tijd voor koffie/thee met honingkoek op het bloemrijke terras. Hierna vertelt Marcel over het imkeren van vroeger en nu en de diverse soorten honing. We mogen ze allemaal proeven: zomer-, koolzaad-, Immenhof-, linde-, bloemen-, acacia-, boekweit-, kastanje-, klaver-, koriander-, lavendel-, voorjaars-, tijm-, heide- en manukahoning. De ene is nog lekkerder dan de andere. We sluiten af met twee honingwijnen: de witte Mede en de rode Ambrosia.
Tot slot neemt voorzitter Ton Frenken het woord en bedankt imker Marcel voor de zeer informatieve, leerzame en interessante rondleiding. Hierna volgt nog een bezoek aan het winkeltje, waar de diverse bijenproducten gretig aftrek vinden en keren onze vrienden en vrijwilligers met een voldaan gevoel huiswaarts.