Het was een stralende herfstdag, die 8e oktober jl., toen 74 vrienden, vriendinnen, vrijwilligers e.a. zich rond twee uur ’s middags verzamelden bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek.

Het bestuur was zeer verheugd over deze grote opkomst! Blijkbaar spreekt het verhaal van oorlog en vrijheid zonder grenzen de mensen nog steeds aan.

Na een hartelijke ontvangst en koffie met gebak kregen we in twee filmzalen eerst de film Operatie Market Garden te zien, in de filmzaal waarin ondergetekende zich bevond, ingeleid door de gids Maarten Dekkers.

cultuurbehoud milsbeek - excursie bevrijdingsmuseum groesbeek 01

Operatie Market Garden was een geallieerd offensief dat op 17 september 1944 begon. Het was voor Nederland de belangrijkste operatie uit de Tweede Wereldoorlog. Het bestond uit een grootschalige luchtlanding (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden). De Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie, bijgenaamd All American, onder bevel van (toen nog) brigadegeneraal James Gavin, kreeg het gebied rond Nijmegen toegewezen. De operatie zou worden voorafgegaan door een bombardement om het Duitse luchtdoelgeschut en de vliegvelden in het zuiden van Nederland uit te schakelen. De doelstelling van deze operatie was om de bruggen bij Eindhoven, Grave, Nijmegen en Arnhem te veroveren op de Duitsers om vervolgens via het IJsselmeer de Noord-Duitse laagvlakte en het industriële Duitse hart te veroveren. In dat geval zou de Tweede Wereldoorlog voor Kerstmis 1944 beëindigd zijn. De droppingzones bevonden zich bij Groesbeek, Overasselt en Grave. In Groesbeek landden in september 1944 duizenden parachutisten van de US 82nd Airborne. Tegelijkertijd trokken Britse grondtroepen vanuit België via Eindhoven naar Nijmegen. Arnhem bleek een brug te ver (mede hierdoor werd het westen van Nederland niet bevrijd en kreeg te maken met de hongerwinter), maar het Rijk van Nijmegen werd bevrijd en ging vervolgens een hoofdrol spelen in het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog aan het westfront. Groesbeek lag tot 8 februari in de frontlinie waardoor het dorp ernstige verwoestingen moest incasseren. Enkele maanden later, in februari 1945, startte vanuit dit gebied de finale van de bevrijding, Operation Veritable.

 

Na de film werden we opgesplitst in vier groepen voor een rondleiding door het museum. Een gids in opleiding, Frans Nillesen sloot zich aan bij de groep waarin ik mij bevond.

We gingen van gids naar gids (iedere gids nam een apart gedeelte van het museum onder zijn hoede volgens een drieluik). Op bezielende en enthousiaste wijze gaf ieder van hen uitleg over de actuele betekenis van vrijheid, democratie en mensenrechten.
cultuurbehoud milsbeek - excursie bevrijdingsmuseum groesbeek 02Deel 1, het rode gedeelte, laat de gebeurtenissen zien tijdens het Interbellum en de bezettingstijd (1918-1944). De crisistrap, het dilemma spel en de cel van Titus Brandsma, tonen hier facetten van de oorlogsjaren en wat daaraan vooraf ging. Collaboratie, aanpassing of verzet, de vraag dringt zich hier op: wat zou u doen in deze situaties? Gids hier was Berry Jansen.
De bevrijdingsjaren staan centraal in deel 2 (1944-1945). Operatie Market Garden wordt onder andere verbeeld in een maquette met licht- en geluidshow en een levensgroot diorama toont de Waaloversteek door de geallieerde troepen. De oorlog in het gebied van de Niederrhein, de hongerwinter en liefde die in oorlogstijd kan opbloeien vindt u terug in dit blauwe gedeelte van het museum. Gids hier was Frans vd Molen
Deel 3, het groene gedeelte, toont de balans van de oorlog en de actualiteit (na 1945). De trieste cijfers van het aantal slachtoffers, de wederopbouw en de eerste stappen die gezet worden richting een verenigd Europa. Op het Vrijheidsplein wordt duidelijk dat oorlog, onderdrukking en schending van de mensenrechten nog steeds geen verleden tijd zijn in de wereld. Gids hier was Maarten Dekkers
Het museum geeft je voor een belangrijk deel een indruk over wat zich afspeelde in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Hoogtepunten waren o.a:
* Onderduikerskast met Radio Oranje
* Mensenrechtenwand en tolerantietest
* Maquette Operatie Market Garden
* Schuilkelder en Bevrijdingsstraat
* Authentieke neus Wacoglider
* Diorama Waaloversteek
* Krieg am Niederrhein
* Erekoepel met Roll of Honor
*Ik zag ook het Anne Frank hoekje om je kennis over haar dagboek even op te frissen.

De gids Cees Pot leidde ons door het laatste gedeelte van het museum. Aan het eind van de rondleiding bracht hij ons naar een geweldig kunstwerk, de ‘Wederopstanding’. Een monumentaal kleitableau, ook wel het terracotta leger van Oosterbeek genoemd. Dit indrukwekkende kunstwerk dat door kunstenares Fransje Povel-Speleers in 2009 is gemaakt, is een eerbetoon aan de soldaten die in september 1944 in de Slag om Arnhem gesneuveld zijn en in Oosterbeek begraven liggen. Ze gaf hun een eeuwig leven in klei.
Het verbeeldt een visioen waarin de graven open gaan en de soldaten tot leven komen die vol verbazing over dit wonder, hun oude kameraden met grote vreugde begroeten en omhelzen. Lest We Forget.

cultuurbehoud milsbeek - excursie bevrijdingsmuseum groesbeek 03De afsluiting in de Erekoepel door Cees Pot was indrukwekkend. In de Erekoepel vindt u de ‘Roll of Honor’ die de ruim 150.000 namen weergeeft van alle westerse geallieerde soldaten die tussen D-Day en VE-Day in de strijd voor de vrijheid van Europa zijn gevallen. Ook indrukwekkend om te zien zijn de mappen met namen van alle gesneuvelden van de verschillende geallieerde legereenheden en niet te vergeten de wensboom.

Met een dankwoord aan allen en enkele mededelingen van onze voorzitter Ton Frenken werd deze middag afgesloten. Al weten de meesten van ons al veel van de Tweede Wereldoorlog, we hebben er weer nieuwe dingen gezien en gehoord. ‘Beleef De vrijheid in het Bevrijdingsmuseum.

Nelly Keukens

 

Foto's gemaakt door Nelly van de Ven, Nelly Keukens en Martien Holthuysen. 

cultuurbehoud milsbeek bevijdingsmuseumcultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 01cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 02cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 03cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 04cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 05cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 06cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 07cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 08cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 09cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 10cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 11cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 12cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 13cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 14cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 15cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 16cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 17cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 18cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 19cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 20cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum 21cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum groesbeek 01cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum groesbeek 02cultuurbehoud milsbeek excursie bevrijdingsmuseum groesbeek 03

 

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl