Door : Tonnie Thissen

Mijn vader Hen Thissen en mijn moeder Coba Kleijntjes zijn in de oorlogsjaren getrouwd. Pappa was geboren aan de Bloemenstraat en mijn moeder was afkomstig uit Afferden. Ze trouwden in de oorlog in bij Opa Toon Thissen en daar ben ik op 28 november 1943 geboren. Wij woonden daar in het boerderijtje ’het horrewerk’ op de rand van het verdedigingswerk van het Genneperhuis. Ook Ome Wim, een broer van mijn vader, woonde toen nog bij ons.

In oktober 1944 moesten mijn vader en moeder de woning op last van de Duitse bezetters verlaten. Zij hebben de stoet die zich over Duitsland richting de omgeving van Utrecht trok niet helemaal gevolgd. Samen met tenminste een van de buren hebben ze hun heil in het Duitse grensgebied gezocht, waarschijnlijk omdat daar familie van hen woonde. Dat was in Keppeln, een dorpje achter Goch. Maar ook daar was het niet veilig want er werden vaak bombardementen in het Duitse grensgebied uitgevoerd en als er gevaar dreigde van vliegtuigen moest er de schuilkelders in gevlucht worden. Mijn vader heeft altijd verteld dat ik samen met mijn opa en mijn moeder in de schuilkelder zat en dat er een granaat in de schuilkelder terecht is gekomen terwijl hij net buiten de schuilkelder was. Hij is daarna de schuilkelder in gegaan en trof zijn al dode vader en mijn zwaargewonde moeder met mij in haar armen aan. Ik zou, zoals onze pap vertelde, toen door zuurstofgebrek al helemaal blauw aan gelopen zijn geweest. Alle twee zijn we naar een ziekenhuis gebracht. Mijn moeder is daar toen enkele dagen later overleden. Ikzelf heb aan het tekort aan zuurstof een ernstig spraakgebrek overgehouden. Ook Ome Wim heeft in de kelder gezeten en is gewond geraakt. Hij heeft door een granaatsplinter in zijn linkerbeen blijvend letsel overgehouden.

Mijn opa Toon en mijn moeder zijn begraven op een Nederlands Ereveld (de Stoffelenfriedhof ) in Düsseldorf. Dit is een kerkhof in Duitsland waar Nederlanders, die daar in de Tweede Wereld Oorlog zijn gestorven, liggen begraven; in totaal 120. Het ziet er uit zoals de militaire kerkhoven hier in Nederland en het wordt keurig onderhouden. Ik ben er in mijn leven in totaal drie keer geweest, twee keer met mijn oom Martien Tax en in 2010 met mijn familielid Toon Derks uit Afferden. Als overlijdensdatum staat op de grafsteen voor mijn opa 23 oktober 1944, hij was toen 65 jaar oud. Op de grafsteen van mijn moeder staat als overlijdensdatum 26 oktober 1944 en zij was toen 32 jaar.

Papa hertrouwde in 1957 met Riek Michorius-Ilbrink uit Apeldoorn en bouwde vervolgens in 1958 een nieuwe woning ter vervanging van het oude boerderijtje waar wij geboren zijn. Het is het huis waar nu Rikie Michorius en, tot voor kort, mijn stiefmoeder en Theo van Schaijk woonden. Ons hele leven hebben Pap en ik de gevolgen van dit verschrikkelijke ongeluk met ons mee gesleept. Pap wilde er altijd weinig over kwijt en verkropte het leed wat hem was overkomen in stilzwijgen en drank. Hij overleed in 1992 als een verbitterd man. Zelf heb ik er een spraakgebrek aan overgehouden wat me in mijn maatschappelijke leven veel hinder heeft opgeleverd en waar ik nooit een schadeloosstelling als oorlogsslachtoffer voor heb ontvangen.

‘Tonnie trouwde in 1972 met Tinie Plat en ze kregen een dochter, Monique. Hij kreeg in zijn leven nog een tweede zware tegenslag te verwerken, toen zijn echtgenote in 1987 op 36- jarige leeftijd overleed. Zelf woont hij nog steeds in Milsbeek aan de Kanonskamp. Zijn enige kind is dochter Monique, die met haar twee kinderen in Gennep woont, waar opa Tonnie heel erg gelukkig mee is.’

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl