Door: Nelly Kerkhoff-Wijnhoven

Ik ben geboren op 27 november 1925 en ben dus intussen 85 jaar. Vooral op verzoek van mijn kinderen heb ik me uiteindelijk opgegeven om enkele oorlogsherinneringen te vertellen. In de oorlogsjaren woonde ik op de St. Jansberg en wel in de tweede boerderij die je vanaf de Holleweg tegen kwam. Het was een van de boerderijen die deel uitmaakten van het landgoed ‘de St. Jansberg.’ De boerderijen stonden op wat ‘De Laote’ werd genoemd.

Daar woonde ik toen met mijn vader Lindert, mijn moeder Nel, mijn broer Lindert en mijn zus Door.

De oorlog waren we tot september 1944 redelijk goed doorgekomen en ik was intussen bijna 19 jaar oud en had verkering met Gert Kerkhoff, een zoon van de Milsbeekse smid. 17 September 1944 was een mooie zonnige herfstdag. Om een uur of elf kwamen er bommenwerpers over om Grafwegen en het Reichswald te bombarderen. Het was een oorverdovend lawaai en heel beangstigend. Wij durfden niet meer uit onze schuilkelder te komen. Onze schuilkelder was in feite de aardappelenkelder die lag tussen de boerderij van ons en onze buurman Willem-ome. Om alle ‘Wijnhovens‘ een beetje uit elkaar te kunnen houden, werd hij ook wel de Zwarte Willem genoemd. Met twee families van in totaal 8 personen; wij, Willem-ome met tante Betje en hun twee ongehuwde zonen Hend en Wienand, zaten we daar in die schuilkelder. Gelukkig overleefden we het. Na het bombardement kwam de lucht vol met vliegtuigen waar parachutisten uit sprongen. Er waren ook vliegtuigen waar een soort aanhangers (gliders), achterhingen met daarin voertuigen. De luchtlanding was begonnen en heel veel gliders en parachutisten landden er op de landerijen richting Groesbeek en Klein Amerika. Wij dachten nu bevrijd te zijn maar dat ging zwaar tegenvallen.

Na ongeveer twee weken werd ons door een Amerikaanse soldaat gezegd dat we weg moesten. Mijn vader en broer Lindert zijn toen met kar en paard via de Holleweg naar de Milsbeek vertrokken. Mijn moeder, mijn zus Door en ik zijn via de Drie vijvers en het Rozenbroek naar mijn broer Bart gelopen die in de Langstraat woonde. Daar in hun kelder was de buurt al weken bij elkaar. Ik ben daarna alleen naar de familie Kerkhoff aan de Rijksweg gegaan. Na een tijdje kwam Pastoor Hoefnagels op een avond zeggen dat wij de volgende dag met het hele dorp moesten evacueren. De tocht begon met een Duitse soldaat op een paard voorop, eerst naar de grens, daarna naar Goch en van daaruit naar Rees de Rijn over richting ’s Heerenberg. Gert nam de spullen mee om de paarden desnoods van nieuwe hoefijzers te voorzien. Ze zouden nog van pas komen. Zo hoorde hij in ’s Heerenberg dat ’den hit van Dries Wientjes al drie daag op ‘de zokken’ liep’. Midden op straat in ’s Heerenberg werd ie daarna door Gert van nieuwe hoefijzers voorzien.

En daarna ging de reis weer verder. De oude mensen konden op de karren zitten en de jongeren moesten lopen. En daar hoorde ik, 18 jaar oud, natuurlijk ook bij. Na 14 dagen lopen kwamen we eindelijk in Vleuten aan. Niet iedereen was er even welkom. Nöl Peters (een van de zonen van Kobus van Nölleke) die met mijn zus Kaot was getrouwd, had bijvoorbeeld 6 kinderen bij zich en tante Kaot was ook al weer in verwachting van de 7e. Voor zo’n gezin was het extra moeilijk om onderdak te krijgen. Zij hoorden een boer zeggen: ‘‘Als het nu nog geloofsgenoten waren, maar het zijn ook nog eens Roomsen’’. Zelf kwamen we in De Meern terecht bij een tuindersgezin waar we over twee gezinnen werden verdeeld. Ik was naaister en ik heb in de evacuatieperiode voor de bewoners van de boerderij waar onze paarden stonden, veel naaiwerk verricht. Wij hebben daar bijna 7 maanden moeten blijven en we hebben wat nu genoemd wordt de Hongerwinter meegemaakt. Met het paard en de kar waarmee we waren vertrokken zijn we teruggekomen naar Milsbeek waar we geen huis meer onbeschadigd aantroffen. Ons huis stond er nog wel, maar het was flink beschadigd. Met de wederopbouw werd ons huis weer hersteld. Ons moeder is toen nog een keer in de kelder gevallen omdat de wederopbouw de trap naar de kelder zonder te waarschuwen had weggehaald. Maar ook dat overleefde ze. Van de HARK kregen we een schilderij, alsof we daar na de oorlog op zaten te wachten.

Beetje voor beetje hebben mijn vader en moeder daarboven op de Laote weer alles opgebouwd. Zelf ben ik na de oorlog op 14 mei 1946 met Gert getrouwd in het patronaat dat, toen als noodkerk in gebruik was.

‘Vanwege de woningnood gingen Nellie en Gert aanvankelijk inwonen bij fietsenmaker Tien Bindels aan de Rijksweg. Toen in 1947 de eerste ‘gemeentewoningen’ aan de Zwarteweg werden gebouwd, kregen ze een eigen woning toegewezen. Gert ging later bij de technische dienst van de Nutricia in Cuijk werken en broer Jan volgde uiteindelijk zijn vader op als smid in de eigen smederij aan de Rijksweg. Gert overleed in 1984 en inmiddels woont Nellie al weer zo’n 20 jaar op het Schuttersplein.’

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl