map link zwarteweg grote kobus

"Aan de Zwarteweg" wordt op de oude kadastrale kaart de akker genoemd waarop o.a. het keuterijtje staat dat door een zekere J. Konings, die vroeger op "De Olde Kruyk" gewerkt moet hebben, geschilderd is. Het toont het keuterijtje van Wim van de Grote Kobus zoals dat er in 1938 uitzag.

De Grote Kobus, het ligt voor de hand waar hij zijn bijnaam aan ontleend zal hebben, moet het huis in de tweede helft van de vorige eeuw gebouwd hebben. Wim van de Grote Kobus trouwde er vervolgens in en ook zijn kinderen worden vandaag de dag nog met de bijnaam van zijn vader benoemd. Zo kennen we in Milsbeek nog Mat (Zwarteweg), Nel (bejaardenwoning), Mrie (Schoolstraat) en Jaap (Heiveld) van de Grote Kobus.

Het schilderijtje, dat wat primitief is geschilderd, geeft prachtig weer hoe het huisje er uitzag, maar nog meer wat er in het begin van deze eeuw rondom een keuterij allemaal te beleven was. Een paadje leidde vanaf de Zwarteweg naar de voordeur en rechts daarvan is de waterput nog intakt. Het was een zg. wipput, die met een sliet (staak), waaraan een haak met een emmer was bevestigd, werd bediend. Alleen als het water niet te diep zat kon deze methode gehanteerd worden.

Rechts is de grote spitse (wilde) kersenboom te zien, die vooraan de weg stond. Eén 20-literse melktuit (melkbus) staat op de hoek van het huis uit te lekken en een andere houdt de wacht. Verder moet een steunpaal de staldeur, die blijkbaar uit zijn scharnieren was gegaan, op zijn plaats houden.Helemaal links is een ouderwetse met slieten afgemaakte varkensuitloop te bewonderen.

Het huisje heeft nog tot 1980 het straatbeeld aan de Zwarteweg tegenover de Potkuilen gesierd. Toen moest het wijken voor de nieuwbouw-woning van kleinzoon Pieter Lamers.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl