map link zwarteweg graad van jan dik

Wat verder naar achteren, aan de andere zijde van de weg, bevond zich een klein laag wit huisje. In het begin van de eeuw moet er Jan Dik (Weijers) hebben gewoond. Van Jan Dik is bekend dat hij in een varkensblaas altijd foezel (jenever) smokkelde. Hij moet herhaaldelijk betrapt zijn. Het verhaal heeft de ronde gedaan dat hij uiteindelijk een toelage van de gemeente heeft gekregen onder de voorwaarde dat hij niet meer zou smokkelen.

Nadat Jan Dik was overleden (door een auto overreden) trouwde zijn dochter Graad met Dorus Mozes (Mooser) uit Gennep. Dorus bracht twee kinderen mee, nl. Mrie en Toon. Mrie vertrok naar Düsseldorf maar Toon bleef in Milsbeek. Hij trouwde met Grada Schoofs en bouwde in 1930 een woonhuis met winkel op de hoek van de Rijksweg/Kerkstraat, waar enkele jaren daarvoor het huisje van Dorus Ted (Peters) had gestaan dat was afgebrand. Grada dreef het manufacturenwinkeltje en Toon ging langs de weg als handelaar. Hij kocht konijnen, vellen en haren op. Geiten slachtte hij voor het vel en als het varken verwerkt was zong men vroeger onder het genot van een borrel: "Nu is alles klaar en Mozes koopt het varkenshaar".

Dorus Mooser zelf overleed alweer in 1933 en Graad kwam weer alleen te zitten. Thei van Nölleke (Peters) en Dekkers Trui (Robben) kwamen er bij wonen. Graad hield een kamertje. Jan Koenen heeft haar door middel van een pentekening, gezeten voor het huisje, weer in herinnering gebracht. Het huisje stond met de kopgevel naar de toenmalige Heiveldseweg. Achter het huisje bevond zich "het huuske" waar men naar de WC ging. Oude mensen zeiden dan ook wel "ik mot noar het huuske".

Graad overleed in 1945 en Thei van Nölleke kocht vervolgens het huisje. In de evacuatietijd is het verwoest en na de oorlog heeft Thei van Nölleke er in 1954 het nieuwe huis gebouwd waar thans nog zijn 90 jarige vrouw Trui met zoon Gerrit woont.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl