map link rijkswegAchterbroek 68 Toon de Pruus

Op de plaats waar de weg door het Achterbroek zich vóór 1954 splitste in een weg die naar de Bloemenstraat voerde en een weg die naar de "Milsbeek" leidde, bevond zich in het Achterbroek de boerderij van Toon de Pruus (Toon Janssen).

De bijnaam was afgeleid van de komst van het gezin Janssen kort na 1900 vanuit het "Pruisse" Kessel naar het Achterbroek. Deze Toon werd ook nog wel eens aangeduid als "De nèje boer". Zijn zwager Jan van Eijck die meekwam werd "de Riesterse Jan" genoemd. In Kessel moet men op 2 boerderijen hebben gezeten. De ene heette "de Schaar" en de andere "het Riester". Beide zijn onderdelen van een ploeg, hetgeen duidelijk de verwantschap tussen de bedrijven aangeeft. Vier kinderen van het gezin kwamen mee naar Milsbeek. Zoon Toon trouwde al snel met zijn buurmeisje Pietje Dinnissen en nam de boerderij thuis over. De andere kinderen zijn niet in Milsbeek gebleven.

De foto laat wel zien dat het voorhuis een huis met stijl is geweest. Het was gebouwd met grote fraaie stenen en fraai metselwerk. Wat bovendien opvalt is de hoog, opgemetselde topgevel, een zgn. tuitgevel. De bouwer moet duidelijk wat meer te spenderen (te besteden) hebben gehad en dat liet men — ook vroeger — uit prestige overwegingen zien.

Het woonhuis liep in de oorlog zware schade op. Vanwege het fraaie uiterlijk mocht het niet gesloopt worden en moest het in de oude stijl worden herbouwd.

In 1964 trof het huis een nieuwe ramp in de vorm van een brand. Van het achterhuis was niets meer over, maar van het voorhuis bleven de gevels staan. Opnieuw was er beraad over het behoud van deze fraaie gevels. Na een paar dagen werd (helaas) van gemeentewege beslist dat, vanwege het instortingsgevaar, de muren omver moesten worden gestoten. Zoon Antoon bouwde vervolgens een nieuw huis op korte afstand van het afgebrande. Met wat "gepoetste" stenen trok hij later, op een deel van de oude fundamenten, een schuurtje op.

Voor de aanleg van een nieuwe industrieweg en het industrieterrein in 1972 moest het oude tracé van de Molenweg wijken. De woning kwam toen net als die van de familie Koks, aan een doodlopend weggetje te liggen.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl