map link onderkantgriete cis

Op deze foto uit 1928 is de woning van de families Gerrits en Wannet nogmaals te zien nu van de andere zijde gefotografeerd en wat groter in beeld. De foto is genomen vanaf de overzijde van de Grietjeskampstraat. Deze weg, die vroeger ook wel "'t Heitje" genoemd moet zijn, voert vanaf de Onderkant in de richting van de akkers, die "De Grietjeskamp" vormen. Enigszins van de Onderkant af stonden daar vroeger en ook nu nog twee andere huizen, nl. dat van Griete Cis (Cis Derks) en Pètje de Metselar.

Voor zijn helaas niet zichtbare woning poseert hier Griete Cis met zijn vrouw Grada en rechts daarvan de ingetrouwde zoon Hannes (van Cis) met zijn vrouw Mrie Kamps. Vooraan zitten de kinderen van Hannes, t.w. Door (woont thans nog op de ouderlijke woonplek en is getrouwd met Antoon Derksen), Dien, Grada en Frans (woont thans aan de Langstraat).

Griete Cis had 3 zonen, ze bleven alle 3 in Milsbeek wonen en werden altijd met de bijnaam "van Cis" aangeduid. Behalve Hannes waren dat Grad (heeft aan de Rijksweg gewoond) en Piet (heeft aan de Langstraat gewoond).

Het huis van Hannes Derks overleefde de oorlog eveneens. In juni 1946 brandde deze woning evenwel alsnog af doordat munitie ontplofte, die blijkbaar tussen het hout had gezeten dat in de kachel was gestopt. In 1952 werd daarna de nieuwe woning gebouwd waar Antoon Derksen nu woont.

Tegenover Griete Cis, op de plaats waar nu de woning van Sjef Rutten staat, woonde in een heel oud huisje Pètje de Metselar (Sanders). Hij was getrouwd met Franse Gon. Pètje was niet alleen metselaar maar hij bouwde hele huizen. Hij maakte zelfs de stropoppen zelf. Tijd om zijn oude huis zelf te vernieuwen heeft Pètje nooit gehad. Halverwege de twintiger jaren overleed hij. Zijn vrouw trok in bij schoonzoon Dos Wijnhoven in Groesbeek. Het huis werd verkocht aan Mattes Rutten en brandde kort daarna af. Mattes Rutten bouwde de woning die er nu nog staat en door zoon Sjef wordt bewoond.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl