map link jansbergde tuinen

De villa stond niet alleen daar bovenaan de Helweg. Een goed overzicht van wat er allemaal bijhoorde geeft de hierboven afgedrukte luchtfoto, die rond 1930 moet zijn gemaakt. Het middelpunt vormt uiteraard de villa waar we zojuist kennis mee hebben gemaakt.

Voor de villa lag de siertuin met o.a. een cirkelvormig gazon. Dwars er door heen lag een pad waarop de koets weg kon rijden nadat hij voorgereden was.

Achter de villa waren het koetshuis, het tuinmanshuisje en het timmerhuisje gelegen. In het koetshuis bevond zich rechts een volledige woning. Hier hebben o.a. "De Spitse" (Wienand Wijnhoven) en "De Gèle" (Wienand Wienhoven) gewoond. De laatste bijnaam was ontleend aan de gele gelaatskleur. Het koetshuis was het gedeelte dat na de oorlog nog gedeeltelijk intakt was en tot 1951 bewoond is geweest door de weduwe van Wienand Wienhoven.

Achter de gebouwen, in de berg ingegraven, bevond zich de ijskelder. Van dit soort kelders zijn er maar een vijftigtal in Nederland bekend. De ijskelder bestond uit een dubbele muur met een hele brede spouw. Na een lange gang kwam je er via een hele dikke deur binnen. 's Winters werd de ijskelder gevuld met ijsblokken uit de vijvers die we straks nog zullen beschrijven. Op die wijze konden het gehele jaar door groenten, fruit en vlees in de eerste Milbeekse koelkast worden bewaard.

Het fruit en de groenten kwamen resp. uit de boven- en de benedentuin. De boventuin is rechts van het gazon te zien. Dit was de fruittuin. Links van het gazon is de benedentuin te zien. Deze had 3 niveaus en was helemaal ommuurd. Door trapjes waren de delen met elkaar verbonden. Bovenaan stonden de druivenkassen en de platglasbakken. De restanten van deze tuin zijn nog heel goed zichtbaar.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl