map link drie kronenboederij franken

Deze uit 1954 daterende luchtfoto laat de toenmalige boerderij van Jan Franken zien op de hoek van de Driekronenstraat en de Kroefsestraat nabij de "Bèkse Brug". De boerderij is in 1901 door Hannes Franken gebouwd. Hannes was een zoon van Johann Franken, die indertijd op de boerderij woonde aan de Onderkant tegenover de Oudedijk (thans Driessen).

Hannes trouwde in 1900 met zijn buurmeisje Stien Bastiaans. Na ongeveer een jaar bij zijn schoonouders ingewoond te hebben, bouwde hij een nieuwe boerderij op een perceel grond van 10 morgen (ongeveer 3 ha.) dat bij de boerderij van zijn ouders had gehoord en op de kadasterkaart als "Het Rood Land" wordt aangeduid.

De boerderij werd nog in oude stijl gebouwd. Het bedrijfsgedeelte en het erf waren functioneel naar de weg gericht en de voorgevel naar het zuid-oosten. Een paar leilinden dienden als zonwering en de groente- en de fruittuin completeerden de boerderij. Een stro- of rietendak was overigens net geen mode meer. Wel lagen er uiteraard aanvankelijk nog blauwe oud-hollandse pannen op. Ze werden later vervangen door de meer degelijke, maar minder fraai ogende mulderpannen.

Het gezin van Hannes Franken telde 9 kinderen. De Frankens die in Milsbeek wonen zijn allen nazaten van Hannes. Drie van de kinderen, de zoons Grad, Huub en Christ kwamen kort na de oorlog bij een ongeluk met een landmijn om te leven. Zoon Jan volgde zijn vader op de boerderij op.

Na de oorlog werden zoals bij alle boerderijen de cirkelvormige silo's gebouwd, die op het erf zichtbaar zijn. Ze zaten ongeveer 11 meter diep in de grond en een halve meter er boven en werden gebruikt om kuilvoer voor het vee te maken.

In de schuren op de hoek werd na de oorlog nog een tijdlang een kunstmest- en meelhandel uitgeoefend.

Jan Franken junior, die het bedrijf weer had overgenomen van zijn vader, verkocht de boerderij in 1974 aan Frans Kerkhoff, die er een architectenbureau vestigde en het uiterlijk grondig veranderde. 


 

terug

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl