map link drie kronenhet bakhuus van nolleke

Tussen de bebouwing langs de Rijksweg en de Onderkant liep (en loopt gedeeltelijk nog) midden door een nagenoeg onbewoond gebied een weg. Vroeger heette deze weg de Zandweg. Hij liep helemaal vanaf het punt waar nu de Kerselaer is gevestigd boven over een zandberg in de richting van de huidige Driekronenstraat. Het noordelijke gedeelte is nog fraai als landweg aanwezig en ook het laatste gedeelte is langs de kas van Sjef van den Bercken nog net zichtbaar. De CNC heeft zich hier evenwel tussenin gewrongen en het doorgaande karakter aan de weg ontnomen.

Aan deze al heel oude weg woonde in de tweede helft van de vorige eeuw Nölleke Peters en "Nölleke zien Stien" met "alle Nöllekes". De kinderen werden in Milsbeek met de bijnaam "van Nölleke" aangeduid. Zo hebben we Driekus van Nölleke (trouwde thuis in), Kobus van Nölleke (Kanons-kamp), Thei van Nölleke (Heiveld) en Tinus van Nölleke (Schietberg en later Potkuilen) in Milsbeek gekend.

Nölleke Peters zelf moet zich in de vorige eeuw vanuit Didam in Milsbeek hebben gevestigd. Hij was timmerman en oefende het vak uit in een timmermans- en bakhuisje, dat door Nölleke bij de woning werd gebouwd. Een gedeelte daarvan is nog zichtbaar op deze uit 1940 daterende foto. Op die foto staan rechts Driekus van Nölleke en zijn vrouw Nel en daarvoor hun jongste kinderen Hanneke en Nöl. Links staat hun dochter Door met Cor van Elst en in het midden dochter Stien.

Nadat het huisje zijn functie als timmermans- en bakhuis verloren had, kreeg het nog vele jaren een woonbestemming. Aanvankelijk als woonruimte voor Kobus en Thei, later werd het vele jaren bewoond door Jan van Griete Pèt (Derks).

Na de evacuatie bleek zowel het boerderijtje als het bakhuis met de grond gelijk gemaakt te zijn ten behoeve van het spoorlijntje, dat tijdens de evacuatie tussen Mook en Hassem ter bevoorrading van de troepen was aangelegd en dwars door Milsbeek liep. In 1954 bouwde Cor van Elst op de plaats waar de oude woning had gestaan een nieuwe woning. Inmiddels is het huis, net als het in de omgeving gelegen voetbalveld, eigendom geworden van Emons Transport.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl