map link bloemenstraatBloemenstraat west 89 Bloemendal

Dit, in weelderig groen gekiekte huis, was voor 1921 café Bloemendal. Het huis, zoals dat op de foto staat, werd in 1913 door Dorus Laarakkers gebouwd. Het werd gebouwd vóór de oude boerderij van het saksische type, die als bedrijfsgebouw tot 1957 nog in de oude staat aanwezig was, maar in dat jaar is vervangen door nieuwbouw. Het dwarshuis is, net als dat van Dorus van Benthum, gebouwd door Grad van Bart (Lemmen) uit Middelaar.

Deze was getrouwd met een dochter van Dorus Laarakkers. Het is gebouwd in een stijl die in ons dorp bijzonder was nl. met zgn. speklappen. Het staat er nog steeds, maar is al lange tijd als veestalling in gebruik. Het gebouw is geheel wit gemaakt en heeft uiteraard heel veel van zijn luister verloren. Het smeedijzeren ornament, waaraan eens het uithangbordje "Café Bloemendal" pronkte, doet daar nog aan denken ook met het daarbij behorende smeedijzeren hek, dat op de foto nog is te zien is dat het geval. Ze herinneren nog aan de oude tijden toen bij Dorus Laarakkers, in de zaal links van de voordeur de grasverpachtingen werden gehouden en er met de kermis in een feesttent dansen was.

In het café stond ook een piano, waarop Jan als er klanten waren de feestvreugde probeerde te verhogen door "An der schönen blauen Donau" te spelen. Achter het huis was ook nog een kegelbaan.

De familie Laarakkers is overigens altijd sterk op Middelaar georiënteerd geweest. Men ging er naar kerk en school en Jan was er jarenlang koorzanger. En niet alleen zij. Voordat er een eigen kerk en school was ging het noordelijke deel van het dorp (Bloemenstraat, Rijksweg, Oudebaan en Langstraat) grotendeels in Middelaar ter kerke.

In 1921 vertrok Dorus Laarakkers naar zijn dochter Mrie, die met Thei van Schaijk (een zoon van Nadus de Klompemaker) was getrouwd en aan de Nijmeegseweg woonde. De cafévergunning werd overgenomen door Peeters in Ottersum. De boerderij werd publiek verkocht. Zoon Jan, die goed geld had verdiend in de smokkeltijd, kocht op die veiling het ouderlijk huis. Hij bleef ongehuwd en overleed in 1951. De boerderij kwam toen in bezit van zijn neef Gerrit Sengers uit Middelaar.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl